Категорії
Аналітика Новини Точка зору

Тиск Трампа на Зеленського. Чим закінчився скандал?

На що вплинув скандал за участі Зеленського та Трампа і яке тепер ставлення у американців до свого президента?

25 липня минув рік з розмови Дональда Трампа та Володимира Зеленського. Публікація якої поновила справу про Імпічмент президента Сполучених Штатів Америки.

Що сталося минулого літа?

Розмова між керманичами держав відбулася рік тому. Тоді президентська партія «Слуга Народу» отримала більшість на парламентських виборах, що для Зеленського було великим успіхом.

В липні 2019 року зростав і рейтинг Трампа та дорівнював 44%. Але його анти-рейтинг був ще більшим, адже 53% опитаних були незадоволені його роботою. Паралельно з цим в американських ЗМІ поширювалася інформація, що основним опонентом Трампа є колишній віцепрезидент, демократ Джо Байден. Якого хотіли підтримати 45% виборців.

24 вересня 2020 року була опублікована стенограма розмови президентів України та США

Конгресменів Палати США найбільше обурило те, що Трамп неодноразово вказував українському президенту про необхідність вплинути на розслідування проти Джо Байдена і його сина Хантера. Мова йшла про те, що Хантер Байден був членом ради директорів газовидобувної української групи Burisma. Дану компанію підозрюють у відмиванні грошей, ухилені від сплати податків і незаконному отриманні ліцензій на видобуток.

В розмові, що відбулася між двома президентами могли бути зацікавленими обидві сторони. Зеленський розраховував на політичну та військову підтримку Сполучених Штатів. Трампу розмова була важливою з погляду на майбутню виборчу кампанію і бажанням викинути з перегонів найрейтинговішого суперника – Байдена.

На що це вплинуло?

В Україні цю ситуацію сприйняли неоднозначно, адже прихильників Зеленського дана подія не розчарувала. Вона начебто вказувала на значущість президента на міжнародній арені, бо він фігурував у розслідуванні в справі про імпічмент президента США.

А ще Володимир Олександрович отримав прізвисько «Моніка Зеленські». Його порівнювали з Монікою Левінські, яка свого часу ледь не довела до імпічменту іншого американського президента – Білла Клінтона.

У цей же час противники Трампа намагалися активно на нього тиснути, але рейтинг чинного президента США не зазнав суттєвих змін та на початку квітня 2020 року становив 44%.

Цікаво, що рейтинг Джо Байдена на початку жовтня 2019 року, під час активного розслідування у справі про імпічмент Трампа впав до 26,2 %. Але на квітень 2020 року його підтримували вже 48% виборців. Припускалося, що ріст рейтингу Байдена зумовлений тим, що на його користь знімаються з гонки інші кандидати в президенти, зокрема Тулсі Габбард та Берні Сандерс.

А що зараз?

Публікація стенограми телефонної розмови Трампа з Зеленським послугувала новим каталізатором запуску процесу імпічменту для президента США, але найбільше постраждав саме демократ Джо Байден. На це вказує падіння його рейтингу, яке відбулося восени. Деякі аналітики вже списували його з президентських перегонів, що мають відбутися 3 листопада цього року.

Зрештою Байден зміг повернутися в гонку. Свіжа соціологія (агентство Reuters, опитування 21.07.2020) повідомляє, що 46% виборців планують віддати свій голос за демократа Джо Байдена. 38% респондентів заявили, що мають намір підтримати чинного главу держави, республіканця Дональда Трампа. Ще 16% опитаних або не визначилися з вибором, або збираються проголосувати за іншого кандидата.

Хоча тиск Трампа на Зеленського не зміг зашкодити, чинному президенту США, але його рейтинги підкосила невдала боротьба з пандемією коронавірусу та силові розгони протестів, які спалахнули після вбивства афроамериканця Джоржда Флойда.

Про результати цих перегонів і їх вплив на Україну дізнаємося вже восени.

Синчук Євген

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *