Категорії
Аналітика Кіно Культура Точка зору

Атлантида – фільм, що представить Україну на “Оскарі”

Рецензія і все що треба знати про фільм “Атлантида” Валентина Васяновича, який представить Україну на “Оскарі”

Про що

“Атлантида” – це драма про недалеке майбутнє. Україна перемогла у війні з Росією та повністю очистила схід від окупантів. Але замість переможної ейфорії – спустошення, бо через екологічну катастрофу отруєні землі та води краю.

“На очищення від російської пропаганди знадобилися роки, а на очищення від наслідків війни потрібні десятиліття”

— Цитата з фільму

На сході залишаються нечисленні люди. Хтось працює на заводі, хтось розміновує території, а хтось займається “вантажем 200”. Ці люди не змогли залишити схід, бо не знають як жити після війни. Багато хто страждає від ПСР (посттравматичний стресовий розлад). Це хронічне порушення психологічно стану після пережитих травм.

В. Васянович на фестивалі в Торонто Mykola Swarnyk - Власна робота

Валентин Васянович

Режисер

Режисер фільмів: “Креденс”, “Рівень чорного”. А також продюсер, режисер, оператор та режисер-монтажу “Атлантиди”. Чому займає стільки посад? Бо це його авторське кіно і Васяновичу подобається контролювати виробництво на всіх етапах.

Це не перший фільм Васяновича, що висувають на Оскар, у 2017 році Україну представляв його “Рівень чорного”, але безуспішно.

Особливості стрічки

Повіствування і сюжет

“Атлантида” – артгаузне кіно. Це відрізняє його від класичних “попкорнових” фільмів, до яких ми звикли. Але це аж ніяк не робить його поганим, воно просто інакше. “До такого кіно треба просто звикнути” – вважає Валентин Васянович.

Першими впадають в око довгі та естетично привабливі статичні кадри. Вони можуть здатися затягнутими, але запевняємо – в них є своя магія. Ці сцени позбавлені динаміки, зате максимально передають атмосферу та емоції.

Повіствування “Атлантиди” мляве й медитативне. Васянович нікуди не спішить у розповіді своєї історії, бо вона кротка, але глибока і її треба відчути, а не просто побачити. І це прекрасно, головне бути до цього готовим.

Головний персонаж – Сергій. Учасник війни, а тепер працівник на заводі. Він не знає як повернутися до нормального життя та за інерцією залишається на сході. Сюжет стрічки – це його шлях до загоєння ран війни.

Актори

Актори – не професійні. Всі вони волонтери та військові, які знають про війну не з екранів телевізора. Вдалість цього рішення можна оцінити як “50% на 50%”.

З однієї сторони виникає відчуття, що вони не дограють, а з іншої – професійні актори, ймовірно, перегравали б, бо не просто зобразити людину з ПСР, яка пройшла війну.

У будь-якому разі це рішення режисера і воно точно не зіпсувало каші, але свою родзинку додало.

фото Українська Правда

“Фільм «Атлантида» цілком реальне майбутнє Донбасу”

— Андрій Римарук, виконавець головної ролі у фільмі

Атмосфера

Режисер створив і передав атмосферу постекологічної катастрофи, яка нагадує Чорнобиль та світ Сталкера. Важливою в побудові атмосфери була музика (точніше її відсутність), все ті ж довгі кадри і спосіб повіствування, військова техніка крупним планом, пейзажі промислового Донбасу та сірі кольори.

Чи варто дивитися?

“Атлантида” – обов’язкова для перегляду фанатам авторського кіно. Решті також рекомендуємо глянути, це будуть незвичайні емоції, але їх точно буде багато.

Васянович не заховав у стрічці рецепт перемоги у війні. Зрештою стрічка дає більше запитань ніж відповідей. Але відповідь на те, як долати негаразди, там точно є. Схована вона у фінальних сценах “Атлантиди”.

Прем’єра фільму в кінотеатрах відбулася 5 листопада.

Оскар?

Валентин Васянович і його дітище вже зібрали багато нагород. Найпрестижніша – приз “Нові горизонти” на Венеційському міжнародному кінофестивалі (один з шести найпрестижніших кінофестивалів у світі).

Складно оцінити шанси на успіх в “Оскарі”, але за фільм, що нас представляє, точно не буде соромно.

Наразі жоден український фільм навіть не потрапляв до списку номінантів на “Оскар”. Але минулорічний тріумф артгаузних Паразитів вселяє надії.

Огляди наших блогерів:

Вам також може бути цікаво:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *